opc_loader

Algemene informatie over de verrekijker

Algemene informatie over de verrekijker

Op deze pagina vindt u belangrijke informatie over verrekijkers. Heeft u alsnog vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze klantenservice!

De vergroting en lichtsterkte van een verrekijker

De vergroting van een verrekijker geeft aan hoeveel keer het beeld door de verrekijker wordt vergroot. De vergroting wordt altijd aangegeven met twee getallen. Het eerste getal staat voor de vergroting. Het tweede getal geeft de lichtsterkte aan.

"10 x 42" staat dus voor vergroting van 10x en een lichtsterkte van 42. Het beeld dat u door deze verrekijker heen ziet is dus 10 keer groter dan in de werkelijkheid. De hoeveelheid licht die door deze verrekijker naar binnen komt is gemiddeld, en daarom perfect voor overdag maar ook in de schemer. Nachtkijkers hebben bijvoorbeeld altijd een hoge lichtsterkte, zoals 50 of 63.

Het schemergetal van een verrekijker

Het schemergetal geeft aan hoeveel details u met de verrekijker kunt waarnemen in het donker. Hoe hoger dit getal, hoe meer details u met de verrekijker kunt waarnemen. Het schemergetal is de helft van de lichtsterkte. Een verrekijker met lichtsterkte 42 heeft dus een schemergetal van 20,5.

Als u het schemergetal vermenigvuldigt met 10, dan kunt u ongeveer uitrekenen tot op welke afstand u nog details kunt waarnemen met de verrekijker.

De lichttransmissie van een verrekijker

De lenzen in een verrekijker kunnen ervoor zorgen dat licht wordt gereflecteerd en er lichtverlies optreedt. Hierdoor kunt u dan minder details waarnemen. Het is daarom verstandig om te kiezen voor een verrekijker met een coating. Veel topmerken verrekijkers hebben 6 tot 9 coatings.

Wilt u zelf controleren of uw verrekijker een coating heeft? Ga dan voor een lichtbron staan, en kijk vervolgens door de verrekijker en draai deze langzaam rond. Als u maar één kleur ziet, dan heeft uw verrekijker waarschijnlijk één coating. Ziet u meerdere kleuren, dan heeft uw verrekijker meerdere coatings.

De uittredepupil van een verrekijker

De diameter (in mm) van het licht uit de verrekijker dat op uw ogen valt, heet de uittredepupil. Belangrijk hierbij is de diameter van uw pupil. In daglicht is deze meestal 2 mm, in het donker ongeveer 7 mm. De uittredepupil wordt berekend door de diameter van de verrekijker te delen door de vergrotingsfactor. Een verrekijker van 10 x 42 heeft dus een uittredepupil van 4,2 mm. Deze verrekijker zou daarom geschikter zijn voor overdag.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.