opc_loader

Hoe kiest u de juiste verrekijker?

Hoe kiest u de juiste verrekijker?

Een verrekijker is essentieel als u bijzondere dieren en insecten* of boten goed wilt kunnen bewonderen. In onze webshop vindt u veel verschillende soorten verrekijkers. Het kan daarom moeilijk zijn om de juiste verrekijker te vinden. Wij helpen u graag met onderstaande tips.

1. Afmetingen van de verrekijker

Staat gemak bij u voorop? Dan is een kleine verrekijker ideaal. Deze zijn compact en daarom handig om overal mee naar toe te nemen. Wilt u liever een helder en stabiel beeld, dan is een grotere verrekijker beter. Probeer af te wegen wat u het belangrijkste vindt, en zoek daar in de balans.

2. Oogafstand

Draagt u een bril? Dan is het zeer belangrijk om te letten op de oogafstand van de verrekijker (ook wel "eye-relief" genoemd). Dit is simpelweg de afstand van uw oog tot de objectieven van de verrekijker. Als u een bril draagt, kunt u het beste kiezen voor een verrekijker met een minimale oogafstand van 15 mm.

3. Vergroting

De vergroting van een verrekijker heeft te maken met hoe veel keer de verrekijker het beeld uit de werkelijkheid vergroot. Echter is het zo, dat ook de trillingen die u veroorzaakt door het vasthouden van de verrekijker, vergroot worden. Het is daarom verstandiger om te kiezen voor een hoge vergroting (vergroting 12) als u een statief zal gebruiken. Anders is het aan te raden een verrekijker te kiezen met een niet al te hoge vergroting (vergroting 10).

De vergroting heeft ook invloed op de grootte van de verrekijker zelf. Hoe hoger de vergroting, hoe groter de verrekijker. Hierdoor krijgt de verrekijker ook minder lichtopbrengst. Als u van plan bent de verrekijker bij schemer te gebruiken, ga dan eerder voor een vergroting van maximaal 8.

Hebt u een verrekijker nodig voor sport, concerten of theatervoorstellingen? Ga dan voor een vergroting van 4 tot 6. Gaat u de verrekijker gebruiken voor jacht of het spotten van vogels? Ga dan voor een vergroting van 7 tot 10. Zoekt u een verrekijker voor astronomie of zeer gedetailleerde weergaven, ga dan voor een vergroting van minimaal 10.

4. Diameter

Hoe groter de diameter van de objectieven, hoe groter de lichtinval. Als u uw verrekijker veel gaat gebruiken bij weinig daglicht, dan is het dus aan te raden om een verrekijker te kiezen met grote objectieven (minstens 50 mm). Gebruikt u uw verrekijker bij voldoende licht? Dan is een diameter van maximaal 40 mm voldoende.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.