opc_loader

Het nut van de lenscoating van je verrekijker

Je hebt vast wel eens gehoord van een lenscoating op een verrekijker. De coating van je lens heeft namelijk erg veel invloed op de kwaliteit van het beeld van de kijker. Deze beïnvloed namelijk de helderheid en het contrast van het beeld. Zonder speciale lenscoating krijgt je verrekijker veel minder licht binnen en is het beeld minder helder dan wanneer er een coating over de lens heen zit. Het is zeker de moeite waard om research naar te doen.

 

meisje in het bos met verrekijker

 

Optische eigenschappen

Bij een verrekijker zonder lenscoating verlies je ongeveer 4% van het licht per glas. Omdat een objectief uit meerdere lenzen bestaat, verlies je best wel veel licht. Als je bijvoorbeeld zeven glaselementen hebt per kant, dan betekent dit dat slecht 56,5% van het licht dat door het objectief valt ook daadwerkelijk jouw oog bereikt. Door een eenvoudige lenscoating wordt dit lichtverlies vermindert tot 1,5%. Nu bereikt ongeveer 80% van het licht je oog. Je geniet met een lenscoating dus van een veel helderder beeld.

 

Mechanische eigenschappen

Niet alleen de optische eigenschappen, maar ook de mechanische eigenschappen van de lenscoating zijn belangrijk. Je wilt natuurlijk niet dat je de coating bij het schoonmaken eraf poetst. Het gaat dan natuurlijk vooral om de coating op de buitenste delen van de lens. Hoe sterk de lenscoating van de verrekijker ook is, het schoonmaken moet je voorzichtig aanpakken. Reinig de lens altijd met een zacht en schoon doekje. Als er bijvoorbeeld kleine zandkorrels in het doekje verstopt zitten, kan dit de lens erg beschadigen.

 

Hoe weet ik of mijn kijker een lenscoating heeft?

Je kunt makkelijk zien of de lens van je verrekijker een coating heeft. Dit doe je door in de lens te kijken met een lichtbron achter je, zoals de zon of een lamp, vervolgens beweeg je de verrekijker langzaam. Als je een blauwe kleur in de lens ziet dan heeft de lens een coating. Als je een groenige kleur ziet dan is de lens voorzien van twee coatings.

 

spotten met verrekijker

 

Verschillende lenscoatings

De lenscoating heeft een grote invloed op de helderheid, contrast en kleurweergave van je verrekijker. Het is dus echt de moeite waard om hier aandacht aan te besteden. Voor een nog beter beeld zijn er multicoatings beschikbaar. De naam zegt het al: de lenzen zijn voorzien van meerdere lagen coating. Hierdoor is het beeld nog helderder.  Een erg bijzondere vorm van lenscoating is fasecoating.

Bij een dakkant verrekijker komt een deel van het licht met een faseverschuiving uit het prisma. Dit zorgt ervoor dat een deel van het licht niet aan komt bij je oog en dus verloren gaat. De helderheid van het beeld verslechtert hierdoor. Als je dit wilt voorkomen kun je een fasecoating toevoegen. Dit is een speciale coating die faseverschuiving tegen gaat. Let er wel op dat dit alleen voor de dakkant verrekijker is.

Gratis verzending

DPD pakketpost met

Track & Trace mogelijkheid.

dpd

 Gratis verzending!

Binnen Nederland

Betaalgemak

betaalgemak

Recensies
Geen reviews