opc_loader

De vergrotingsfactor van de verrekijker

Je hebt het vast wel eens bij de specialisaties van een verrekijker zien staan: 8x42 of 10x42. Als je nog niet veel verstand hebt van verrekijkers, weet je waarschijnlijk niet wat deze cijfers betekenen. Het eerste getal staat voor de vergrotingsfactor en het tweede getal voor de objectief diameter. De vergrotingsfactor is een erg belangrijk aspect waar je op moet letten als je een verrekijker aan wilt schaffen.

 

tieners met verrekijker

 

 

Wat is de vergrotingsfactor?

Bij iedere verrekijker staat er een aanduiding zoals 8x42 of 10x42 aangegeven. De 8 en de 10 geven de vergroting van de kijker aan. Het object dat je wilt observeren, wordt in dit geval dus 8 of 10x vergroot. Als je een vergroting van 8x42 hebt en een onderwerp staat op 80 meter afstand, dan zal je dit zien alsof het op 10 meter afstand staat. De objectief diameter geeft aan hoeveel licht er door de kijker opgevangen wordt. Dit is erg belangrijk voor kijkers die in het donker of bij mist gebruikt worden.

 

Hoe bepaal je de vergroting?

Je denkt misschien; hoe groter de vergroting, hoe beter je het object kunt zien. Echter, dit is niet helemaal correct. De vergrotingsfactor heeft namelijk direct invloed op de uittredepupil, schemerwaarde en de relatieve helderheid. Dit zijn allerlei onderdelen die de kwaliteit van het beeld bepalen. Maar ook de stabiliteit van de verrekijker wordt een probleem. Je vergroot namelijk niet alleen het beeld, maar ook de trillingen. Je kunt je hand niet helemaal stil houden, er worden altijd bepaalde trillingen veroorzaakt. Bij een hoge vergrotingsfactor neemt de kijker deze trillingen weer en zal de kwaliteit van het beeld verslechteren. Bij een vergrotingsfactor vanaf 10x wordt het aangeraden om een statief te gebruiken, het wordt dan namelijk erg moeilijk om de kijker stabiel vast te houden.

 

Ook is een verrekijker met een grote vergrotingsfactor erg zwaar en daarom moeilijk te vervoeren. De kijkers met een grote vergroting zijn daarom ook niet geschikt voor gebruik tijdens een wandeling of fietstocht. Ook wordt de kortst mogelijke afstand waarmee je nog kan scherpstellen langer bij kijkers met een grote vergrotingsfactor. Dit is ook iets waar je rekening mee moet houden.

 

verrekijker in het bos

 

Welke vergrotingsfactor heb ik nodig?

Schaf niet zomaar een verrekijker met een bepaalde vergroting aan, je moet eerst kijken voor welke doeleinden je de kijker wilt gaan gebruiken. Over het algemeen is een vergroting van 7x tot 10x voldoende voor alle doeleinden. Een lagere vergrotingsfactor zoals 4x tot 6x is geschikt voor bijvoorbeeld evenementen, theaters en concerten. Vergrotingsfactoren vanaf 10x kunnen niet meer met de hand stabiel vastgehouden worden, hier is een statief voor nodig. Deze verrekijkers zijn geschikt voor bijvoorbeeld het spotten van wild op één bepaalde plek.

Gratis verzending

DPD pakketpost met

Track & Trace mogelijkheid.

dpd

 Gratis verzending!

Binnen Nederland

Betaalgemak

betaalgemak

Recensies
Geen reviews